Kokosowe kulki mocy

Co jakiś czas (a przynajmniej raz w miesiącu 😊 ) każdą z nas nachodzi ogromna ochota na słodyczę - zjadłybyśmy wtedy całą lodówkę! Ręką do góry, która z nas tak nie ma!

Co zrobić, żeby wyjść z tego obronną ręką i nie łapać przetworzonej żywności pełnej chemii i wypełniaczy?

Chwyć słodką kulkę!

Przepis jest banalnie prosty, nie wymaga dużych nakładów czasowych, a będzie to świetne rozwiązanie w czasie kryzysu czy PMSu.

Składniki:

  • 250g surowej kaszy jaglanej
  • 100g orzechów włoskich/nerkowce
  • 120g daktyli lub banany - ilość zależna od preferencji słodkości ;)
  • łyżka naturalnego kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowej roboty) lub oleju kokosowego
  • opakowanie wiórków kokosowych
  • miarka odżywki białkowej - opcjonalnie

Z podanych proporcji wyszło ponad 40 kulek :)

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglana przepłucz 2 razy gorąca wodą, a następnie ugotuj. Odcedź i zostaw na kilka godzin żeby stwardniała - dzieki temu będzie bardziej sypka, a kulki będą się lepiej lepić. Polecam ugotować dzień wcześniej.
  2. Daktyle zalej wrzątkiem na 15 minut.
  3. W pierwszje kolejności zmiel orzechy i przesyp je do oddzielnej miski.
  4. Kaszę i daktyle zblednuj na gładką masę, dodaj kakao, odżywkę białkowa, orzechy i całość wymieszaj.
  5. Do osobnej miski wsyp wiórki kokosowe, uformuj kulki i obtaczaj w wiórkach. Jak masa będzie się kleić do palców, a kulek to nie będzie przypominać - wiórki kokosowe pomogą je uformować ;)
  6. Gotowe kulki włóż do lodówki lub zamrażalnika.

Ps: Podziel się nimi z kimś bliskim - będą smakować jeszcze lepiej, a kalorie się rozłożą😊

Smacznego! 😘

Komentarze

cookie
Ciasteczka! :o ...ale nie obawiaj się, od nich nie przytyjesz ani się nie rozchorujesz ;)
Strona wykorzystuje informacje zapisane za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z niej (więcej informacji).